۰۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۴۶

فنر تازه اقتصاد ایران

فنر تازه اقتصاد ایران

سیامک قاسمی

کارشناس اقتصادی

برای اولین بار حداقل در ۱۲ سال اخیر رشد پایه پولی اقتصاد ایران با شدت قابل توجهی - بیشتر از ده درصد - بیشتر از رشد نقدینگی بوده است و این یک ناترازی تازه در اقتصاد است.

با توجه به ترکیب پایه پولی که حاصل جمع خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی و خالص بدهی بانک‌ها به بانک‌ مرکزی است، این رشد شدید پایه پولی را باید ناشی از اضافه برداشت شدید بانک‌ها از بانک مرکزی یا همان افزایش شدید خالص بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی دانست.

اما داستان چیست؟ داستان در تغییر سیاست دولت رییسی است که مسیر جبران کسری بودجه و تسهیلات تکلیفی را به جای بانک مرکزی بر روی دوش شبکه بانکی سوار کرده است و این بدهی‌های دولت به بانک‌ها، باعث افزایش ناترازی شدید سیستم بانکی و استقراض از بانک مرکزی شده است.

این میزان قفل شدن منابع سیستم بانکی در تسهیلات بانک‌ها به دولت، منجر به کاهش توان وام‌دهی یا همان توان خلق پول بانک‌ها شده و به همین دلیل ضریب فزاینده بانکی از ۸ درصد به ۷.۳ رسیده است و در نتیجه سرعت رشد نقدینگی کند شده است.

بدیهی است که این ناترازی هم مثل هر ناترازی دیگری باید به تراز در اقتصاد تبدیل شود و با توجه یه نقش حیاتی سیستم بانکی در تامین مالی کسب‌وکارها به ویژه کوچک و متوسط، رکود و کاهش سرعت گردش پول و عدم امکان وام‌دهی بانک‌ها ناشی از این انقباض، دامن اکثر کسب‌وکارها را گرفته و خواهد گرفت.

به نظر می‌رسد فنر جدیدی در اقتصاد ایران ایجاد شده است، فنر پایه ‌پولی بر زیر نقدینگی .

 

: اشتراک گذاری
ارسال نظرات
انتشار یافته: | در انتظار بررسی:
ویژه ها
 سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری تهران از تعطیلی ادارات دولتی، مدارس، دانشگاه ها، بانک ها،موسسات عمومی در این استان به استثناء مراکز امدادی درمانی و خدماتی خبر داد.
رئیس ‌جمهور با تأکید بر اهتمام دولت برای عملیاتی ساختن تعهدات خود به مردم اظهار داشت: اگر چه پیگیری بسیاری از امور از چارچوب مسئولیت‌های مستقیم من فراتر می‌رود، اما به دلیل وعده‌هایی که به مردم داده‌ایم، شخصاً این مسائل را به‌صورت روزانه رصد و پیگیری می‌کنم.
بر اساس آخرین آمار از بانک مرکزی، از ابتدای سال‌جاری تا تاریخ ۲۰ دی‌ماه، مبلغ ۱، ۷۹۴، ۴۴۲ میلیارد ریال توسط شبکه بانکی به ۵۳۷ هزار و ۱۱۰ نفر از متقاضیان تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و مبلغ ۳۸۸، ۱۵۴ میلیارد ریال به ۴۹۶ هزار و ۶۰۸ نفر از متقاضیان فرزرندآوری پرداخت شده است.
اخیرا، نرخ بهره بین بانکی در ابتدای آبان ماه (دوم آبان ماه) با افزایش ۰.۴ درصدی به ۲۳.۷۶ درصد رسید که بالاترین نرخ بهره بین بانکی از ابتدای سال جاری تا آن روز بود. با این حال، در پایان هفته اول آبان ماه (نهم آبان) با کاهش ۰.۰۴ نسبت به هفته قبل از آن به ۲۳.۷۲ درصد رسید و در پایان هفته بعد از آن (۱۶ آبان ماه) ثابت ماند.
از آنجا که ۷۰ درصد بازنشستگان این سازمان عمدتاً افرادی هستند که «حداقل بگیر» محسوب شده و دریافت عیدی برای کسانی که حقوقی کمتر از ۱۰ میلیون تومان دریافت می‌کنند، با فرمول بازنشستگان و شاغلین دستگاه‌های دولتی، برایشان دشوار است. در مقابل، اما قوانین و اصول چیز دیگری می‌گویند و ناچار بازنشستگان را نیز تابع همان قوانین می‌کنند.